отслабване

5 съвета за отслабване, които се основават на доказателства

Индустрията за отслабване е пълна с митове. Хората често се съветват да правят всякакви щури неща, повечето от които нямат никакъв ефект. През годините обаче учените са открили редица стратегии, които са доказно ефективни.

Ето и съветите за отслабване:

Пийте вода, особено преди хранене

Често се твърди, че пиенето на вода може да помогне при отслабване – и това е вярно. Питейната вода може да стимулира метаболизма с 24–30% за период от 1–1,5 часа, като ви помага да изхвърлите още няколко калории. Едно проучване показва , че пиенето на половин литър  вода около половин час преди хранене помага на хората, които спазват диета, да добавят по-малко калории и да намалят 44% повече, в сравнение с тези, които не са пили вода.

Яжте яйца за закуска

Яденето на цели яйца може да има всякакви ползи, включително да ви помогне да отслабнете. Проучванията показват, че заместването на закуска на основата на зърнени храни с яйца може да ви помогне да ядете по-малко калории през следващите 36 часа, както и да загубите повече тегло и телесни мазнини. Ако не ядете яйца не е фатално. Всеки източник на качествен протеин за закуска трябва да свърши работа.

Пийте кафе (за предпочитане черно)

Кафето е несправедливо демонизирано. Качественото кафе е заредено с антиоксиданти и може да има многобройни ползи за здравето. Проучванията показват, че кофеинът в кафето може да засили метаболизма с 3–11% и да увеличи изгарянето на мазнини с до 10–29%.  Просто се уверете, че не добавяте захар или други висококалорични съставки към кафето си. Така напълно ще се изгубят  всякакви ползи.

Пийте зелен чай

Подобно на кафето, зеленият чай също има много предимства, едно от тях е отслабването. Въпреки че зеленият чай съдържа малки количества кофеин, той е зареден с мощни антиоксиданти, наречени катехини, за които се смята, че действат синергично с кофеина, за да подобрят изгарянето на мазнините. Въпреки че доказателствата са смесени, много проучвания показват, че зеленият чай (или като напитка, или като добавка от екстракт от зелен чай) може да ви помогне да отслабнете.

Опитайте с периодично гладуване

Краткосрочните проучвания показват, че периодичното гладуване е толкова ефективно за отслабване, колкото и непрекъснатото ограничаване на калориите. Освен това може да намали загубата на мускулна маса, обикновено свързана с нискокалорични диети. Необходими са обаче по-висококачествени проучвания, преди да могат да се направят по-сериозни твърдения.

Към началото