Циклене на паркет

Циклене на паркет

Един от най-често срещаните начини за ремонт или актуализиране на подовата настилка, без да я премахвате, е пренареждането. Всъщност тази операция не е нищо повече от отстраняване на повърхностния слой на покритието, последвано от нанасяне на защитен агент, обикновено лак. Циклене на паркет със собствени ръце – операцията е доста трудоемка и без специален инструмент е много трудно да се направи. Също така си струва да се отбележи, че без специална подготовка има голям риск да развалите както покритието, така и инструментите. Ето защо, преди да решите да циклите паркет със собствените си ръце, трябва да претеглите всички плюсове и минуси.

Обърнете внимание на състоянието на паркета.

Циклене на паркет няма смисъл, ако:

  • Настилката има дупки и неравности, които се установяват визуално.
  • Паркетът се е напукал, частите са се разпръснали или издути.
  • Паркетът е захабен- Това може да се види от първа ръка на места с голяма проходимост, особено във вратите. Ако от повърхността на паркетната дъска до дюбела остават по-малко от 5 мм, неговото захапване няма да фиксира позицията.
  • В стаята има слузесто или мокро изпарение от основата на пода. Този проблем може веднага да се види на тапетите, които започват да се ексфолират. Наличието на изпарение от приземния етаж се проверява, както следва. Вземете парче полиетилен с размери 1 m x 1 m, поставете го върху паркета и натиснете ъглите с произволна тежест. При нормална стайна температура (+18 ⁰С. .. + 27 ⁰С) не трябва да има конденз по вътрешната повърхност на фолиото. Ако го има, няма смисъл да се цикли такъв под. Трябва да се откъсне, да се провери състоянието на основното покритие, да се направи хидроизолация (смяна), стаята да се изсуши и едва след това да се постави паркетната дъска.
  • Няма смисъл от циклене на паркета ако в дъските на пода има дървесен червей. Този проблем се определя визуално. На засегнатата област по време на преглед могат да се открият малки дупки, до които, като правило, има купчини фини стърготини.
  • Паркетната дъска е засегната от гниене. Проверете за гниене в паркетната дъска с обикновена коприна за обувки. Във всеки ъгъл на стаята проверете за 2-3 дъски. Шилото се поставя под ъгъл 45⁰ в ъгъла на дъската и се притиска с малко усилие. В „здравата“ дъска ще отиде на дълбочина 5-7 мм, в зависимост от дървесния вид. Ако дълбочината е по-голяма, плаката е засегната от гниене отдолу. В този случай е необходима неговата подмяна, а не циклене на паркета.
Към началото