Сървърите

Сървърите и техните понятия и характеристики

В зависимост от това до каква степен човек притежава уменията за работа на компютър и какви операции възнамерява да извършва върху него. Той избира подходящ компютър за себе си. Например за офиса компютърът е важно да не е много скъп и да може да работи с типични офис приложения. За семейство, където децата обичат компютърните игри, а възрастните – филмите, препоръчително е да изберете компютър, който ще бъде достатъчно мощен и способен да възпроизвежда различни медийни данни. Въпреки това, един потребител работи с всеки персонален компютър. Сървърите.

Сървърите е друг въпрос.

Сървърите са компютър, на който е инсталиран специален софтуер. Именно тя дава възможност да се предоставят услуги на други устройства, свързани към сървъра – няколко компютъра, принтери, факсове и т.н. Устройствата, свързани към сървъра, се наричат ​​клиенти.

Наличието на сървър позволява на предприятието да изпълнява по-амбициозни задачи, отколкото е възможно с помощта на конвенционален компютър.

Качеството на сървъра определя успеха на цялата мрежа на предприятието и способността да се изпълняват целите и задачите, пред които е изправено. В зависимост от задачите на компанията, трябва да изберете сървър.

Най-важната характеристика на сървъра е неговата производителност, която зависи от няколко параметъра:

  • първо, вида и производителността на процесорите;
  • второ, за обема и вида на RAM;
  • трето, относно производителността на дисковата подсистема.

Процеси

Например, колкото повече процесори съставят сървърното ядро ​​и колкото повече ядра във всеки от тях, толкова повече мощност има цялата мрежа. По принцип при избора на конфигурация на сървър е задължително да се предвиди възможността за разширяването му след известно време, ако възникне необходимост. За да направите това, трябва да се погрижите за наличието на процесори, памет и други устройства, които са съвместими със съществуващите.

Втората важна характеристика на сървъра е неговата управляемост. Това означава, че трябва да се предоставят функции като дистанционно наблюдение и диагностика. Тези. желателно е сървърът да може да се контролира от разстояние: включете и рестартирайте, диагностицирайте и отстранете проблеми, дори когато е изключен (при условие, че е свързан към електрическата мрежа).

Към началото