Практикуването на йога

Практикуването на йога

Практикуването на йога

Практикуването на йога. Йога става все по-широко разпространена от година на година. Откриват се нови центрове, записват се нови дискове, в интернет има вече доста записи за практикуване на йога от вкъщи. Сред Вашите приятели или роднини има вече доста такива, които практикуват йога, но в същото време Вие все още не се решавате да започнете.

Нека да разберем какво всъщност подтиква човек да се занимава с йога и каква може да бъде ползата за Вас от практикуването на йога?

Разбире се, че целите и мотивите на различните хора са различни. Някой идва в залата по йога, за да лекува определени заболявания и да поддържа здравето си. Друг иска да се отърве от наднорменото тегло. Някой идва да търси начини да стане по-толерантен и спокоен в ежедневието си и да се премахне от себе си стреса. За някои това е търсене на хармония и баланс със себе си и околния свят. Целите могат да бъдат много. И най-удивителното е, че за повечето от тях йогата наистина може да помогне да бъдат постигнати.

Какво се случва всъщност, когато човек започне да се занимава с йога?

Повечето асани (пози) в йога са насочени към поддържането на здрав гръбначен стълб.

Здрав означава подвижен, без прищипвания и стрес, тъй като по време на притискане гръбначният стълб не получава достатъчно хранене и започват дегенеративни процеси.

Добре е да се знае, че йога терапията работи доста ефективно при междупрешленни хернии и други заболявания на гръбначния стълб. Изправяйки и заздравявайки гръбначния стълб, ние създаваме пространството между прешлените. Това става като освобождаваме затягането на нервните канали, стимулирайки кръвоснабдяването на органите. По този начин съответно хранителните вещества могат безпрепятствено да достигат по предназначение.

Подобряването на функциите на гръбначния стълб е придружено от разгъване и разтваряне на гръдния кош, което означава по-пълноценно и дълбоко дишане и по-оптимистичен поглед върху живота (за да повярваме в това е достатъчно да помним, че когато се страхуваме, или не сме сигурни в себе си, или сме разстроени, раменете ни са свити и отпуснати, гърбът ни е прегърбен; а когато се чувстваме щастливи, т. е. сме в точно противоположното състояние – тогава ни се иска да дишаме дълбоко, а рамене ни сами се разгръщат по удивителен начин).

Към началото