Планинска застраховка

Планинска застраховка

С добре подбрана планинска застраховка нищо не може да Ви изненада неприятно по време на Вашата почивка в планински курорт и във Вашия планински преход.

Сключете Вашата планинска застраховка, за да сте предпазени от неочаквани събития и случвания от типа на травми и наранявания.

Застрахователните компании разделят планинската застраховка на 2 категории:

– основна (планинска застраховка на редовен турист, за ходене по определени пътеки)

— екстремна планинска застраховка (това включва планинско катерене, ски алпинизъм или други адреналинови видове спортове).

Дори случването на малък инцидент в планината може да Ви струва скъпо. Традиционните медицински или туристически застраховки не покриват разходите за планинска спасителна служба, свързани със спасяване или търсене.

Разходите за т. нар. техническа намеса (транспортиране с носилки, издирване, авиационна техника) се заплащат от лице, попаднало в планински район. Това задължение не се отнася за лица, които не са навършили пълнолетие – деца и лица, които не са дееспособни.

Защо трябва да направите планинска застраховка, ако решите да упражнявате някакъв вид планински спорт

Скалното катерене, преходите и други дейности в планината са полезни за вашето здраве. Но активният отдих в планинските райони е свързан с повишен риск. За да получите навременна и квалифицирана помощ при всякакви обстоятелства е необходимо да сключите спортна застраховка за планинарство.

Защо е необходимо да сключите планинска застраховка, когато отивате на планина?

Катерачите и планинските туристи са изправени пред много различни опасности.

Някои са свързани с природни явления, характерни за планините: лавини, падане на камъни, кални потоци, ледници и ледникови пукнатини. Всички те могат да причинят травми, включително и сериозни.

Други често срещани проблеми, които могат да се случат в планината, включват:

1/ планинска болест – кислороден глад поради разреден въздух, който се влошава от повишена влажност, умора и дехидратация;

2/ травми, наранявания, причинени от човешки фактор – по-специално нарушаване на правилата за безопасност, недостатъчно обучение, липса на екипна работа;

3/ хипотермия поради суровия климат на голяма надморска височина;

4/ изгаряния на кожата и ретината на очите, поради високата интензивност на ултравиолетовото лъчение.

Към началото