Огнезащитната боя

Огнезащитната боя

Огнезащитната боя

Огнезащитните покрития, прилагани в домовете, могат да спасят животи. Разберете какви са те и кога ще трябва да ги използвате.

Какво представляват огнезащитните бои?

Огнезащитните бои (или спрей) са негорими химикали, прилагани в жилищни, търговски и промишлени сгради по следните причини:

  • Спират разпространението на пожар
  • Забавят разпространението на огъня
  • Намаляват интензивността на огъня
  • Намаляват дима, който произвежда огънят

Огнезащитните покрития спасяват животи

Огнезащитната боя. Според FEMA, „приблизително 6 500 пожара в сутеренни жилищни сгради с единични и двойни семейства са докладвани на пожарните служби в Съединените щати всяка година и са причинили приблизително 65 смъртни случая, 400 наранявания и 278 милиона долара имуществени загуби“. Това са изумителни числа. Създаването на бариера между мазето и горните етажи с огнезащитно покритие може драстично да намали всички тези статистики. Разговаряхме със строителен служител и производители на огнезащитни покрития, за да разберем как, защо и кога трябва да използвате огнезащитни покрития.

Необходими ли са огнезащитни бои?

По време на строителството на нов дом са необходими огнезащитни покрития, ако подовият монтаж е изграден с дървени I-образен гредоред. Противопожарните покрития са част от IRC код R501.3. Поради тънката си лента от шперплат, когато I-гредите се запалят, те могат да загубят целостта си с опасно бързи темпове. Чрез прилагане на химически забавител на пожар тази скорост се забавя, което дава на обитателите в дома повече време за евакуация, а на служителите за спешна помощ повече време да влязат в сградата и да потушат огъня, преди подовата конструкция да се срути. Не всички общини приемат нови строителни норми със същата скорост или изобщо. Консултирайте се с местния служител на сградата, за да разберете какви са точните изисквания за код за вашия район.

Кога няма смисъл да се полага огнезащитна боя?

Не е необходимо да нанасяте огнезащитно покритие, ако:

  • На вече съществуващи жилища
  • При проекти за преустройство
  • Площта е по-малко от 80 квадратни фута, като в механични / помощни помещения
  • Инсталирана е спринклерна система
  • Подовият монтаж (гредоред) е изграден с размери на дървен материал: 2×10, 2×12 и др.
  • Завършени тавани на мазето, където долната част на I-образните гредоред е завършена/покрита с ½-in. гипс или 5/8-инч. облицовка от шперплат

Кога трябва да се нанасят огнезащитни боя?

Най-доброто време за нанасяне на противопожарно покритие би било непосредствено след завършването на рамката и преди монтирането на механиката. Тази времева рамка позволява лесен достъп до всички области, които трябва да бъдат покрити.

Към началото