Приключения в планината

Как да се подготвим за приключения в планината?

Приключения в планината

Приключения в планината. Българите сме изключителни щастливци заради факта, че притежаваме толкова много опции за приключения в планината. Нашите китни планински райони ни предлагат разнообразие от възможности за забавление, екстремни спортове, преходи и посещения на невероятни природни, исторически и културни забележителности.

Без значение каква е целта ни обаче – преход, пикник, изкачване на връх, каране на ски или на сноуборд – за да си гарантирате сигурност и безопасност, е необходима щателна предварителна подготовка. Останете с нас, за да разберете как да я осъществите, преди да предприемете вашето планинско приключение.

Обмислете внимателно варианта за сключване на застраховка

Застраховката е специфичен продукт, който макар и платен, в бъдеще може да ни спести не само финансови средства, но и редица неприятности. За планински приключения дори има специфичен вид застраховка, наречен помощ при пътуване. Ако сключите такъв договор, в най-неприятните възможни сценарии като изгубване, попадане в лавина или друг инцидент, можете да разчитате на незабавна и професионална помощ. В подобни случаи, застрахователният ви агент ще покрие разходите по медицинското ви обслужване, както и при предприети действия за вашето издирване и спасение.

Направете си план

Не тръгвайте в планината без ясно начертан план. Той трябва да включва както конкретен маршрут, така и предварително изчисление на времето за всяко действие или приключение, което предвиждате. В планината може да се случи всичко и непредвидените обстоятелства биха ви забавили, провалили плановете ви, а може дори да ви поставят в рискова ситуация. Имайте винаги и План Б за моментите, когато нещо може да се обърка.

В този случай планинският водач е най-надеждният партньор, който можете да получите за вашето приключение. По възможност, нека той не просто да има опит, но и да познава добре района, който ще посещавате. Имайте на предвид, че всяка планина крие своите тайни и има своите особености. Ето защо е добре вашият спътник да познава конкретно местността, която планувате да посетите.

Внимателно съберете багажа си

При планински приключения спецификата е, че багажът ви не бива да ви тежи, но едновременно с това, в него трябва да включите някои задължителни елементи, без които не следва да тръгвате:

  • Надеждна екипировка – подходящи туристически обувки, дрехи не толкова според сезона, колкото според климата на конкретния район, шапка и слънчеви очила. Тъй като слънцето по високите планински части може да бъде много силно дори през есента и зимата.
  • Храна и вода в количество, което отговаря на времетраенето на прехода, но и на престоя ви.
  • Карта, компас и други предмети, които да ви гарантират, че няма да се изгубите и ще се озовете на планираното от вас място.
  • Мобилен телефон и по възможност допълнителна батерия или портативно зарядно устройство.
  • Аптечка с медикаменти и аксесоари за спешни случаи.
  • Фенерче, нож, запалка и други принадлежности, в случай че престоят ви ще включва и нощни приключения.
  • Спален чувал, палатка, ако ще бъдете с преспиване.
Осведомете се за очакваната метеорологична обстановка

Не бива да преценявате своя маршрут и екипировка по актуалната прогноза за отправната ви точка. Напротив, трябва да видите колко студено, дали се очакват бури, валежи или силни ветрове в планинския район, към който сте се отправили. За някои от тях, които са по-рискови, често се дава подробна прогноза. Включваща и предупреждения за планинарите да не ги посещават или да го направят с повишено внимание.

Планинските приключения са върхът, стига да ги планирате предварително и внимателно. Когато рисковете са съобразени и са минимални, перфектното настроение и изкарване на свободното време с любимото ви хоби са гарантирани!

Към началото