Как да изберете антифриз за вашия автомобил?

Как да изберете антифриз за вашия автомобил?

Как да изберете антифриз за вашия автомобил?

Как да изберете антифриз за вашия автомобил? Когато става въпрос за безпроблемна работа на двигателя на вашия автомобил, изборът на антифриз е по-важен, отколкото си мислите. Въпреки че се нарича „антифриз“, не става въпрос само за предотвратяване на замръзване през зимата, той играе жизненоважна роля за поддържане на изправността на двигателя на вашия автомобил през цялата година. Известен също като охлаждаща течност, е основен компонент от охладителната система, който гарантира, че вашият двигател няма да прегрее през лятото или да замръзне през зимата.

Еволюцията на автомобилните охладителни системи

В ранните дни на автомобилите, охладителните системи са били много по-прости, използвали са само вода за разсейване на топлината, генерирана от двигателя. Колкото по-сложно устроени са превозните средства, толкова повече се появява и необходимостта от по-ефективно и универсално решение за охлаждане. Това води до разработването на антифриз за автомобили.

Съвременните превозни средства, с техните сложни двигатели и електронни системи, изискват ефективни охладителни системи. Въпреки че все още го наричаме „антифриз“, съвременните охлаждащи течности правят много повече – не само регулират температурата, но и предпазват двигателя от прегряване и замръзване.

Каква е ролята на антифриза?

Антифризът или охлаждащата течност циркулират през двигателя, като абсорбират излишната топлина и помагат за поддържане на оптималната му работна температура. Това става, като протича през кухини и канали в блока на двигателя и главата на цилиндъра, като ефективно отвежда топлината. Циркулацията на тази течност се улеснява от водната помпа на автомобила, докато устройство, наречено термостат, помага за регулирането на температурата. Топлината, погълната от охлаждащата течност, се разсейва през радиатора, където въздухът, протичащ над него, охлажда течността. Освен това охладителната система включва резервоар, който се адаптира към промените в обема на охлаждащата течност поради температурната вариабилност.

Какъв е съставът на антифриза и защо е по-добър от водата?

Някога водата е била основният компонент, използван в охладителните системи, но това има своите недостатъци. Тя замръзва при 0°C и кипи при 100°C, което я прави неподходяща за целогодишна защита на двигателя. За да се преодолеят тези ограничения, е разработен съвременният антифриз. Той е смес от етилен гликол, пропилен гликол, глицерин, алкохол и други добавки, комбинирани с дестилирана вода. За разлика от водата, тази смес не замръзва при ниски температури и има по-висока точка на кипене, обикновено около 135°C. Тези антифризни добавки осигуряват и други основни свойства, като антикавитационни и антикорозионни характеристики.

Какви видове антифриз се предлагат на пазара?

Антифризът се предлага в различни видове и разграничаването между тях често е толкова лесно, колкото идентифицирането на цветовете им. За да избегнат потенциални инциденти и объркване, производителите добавят багрила към антифриза, придавайки му различни цветове, различни от водата. В миналото често се e използвала синя охлаждаща течност. Днес има голямо разнообразие от цветове, включително червено, зелено, жълто, лилаво и др. Тези цветове предават важна информация за свойствата на охлаждащата течност и състава на добавките.

Важно е да се отбележи, че експертите обикновено препоръчват пълна смяна на охлаждащата течност на всеки 4 до 6 години. Все пак трябва да се консултирате с ръководството на вашия автомобил, за да намерите конкретни насоки относно интервалите за смяна и препоръчания тип или цвят антифриз. Важно е да следвате стриктно тези препоръки. Смесването на охлаждащи течности с различни цветове може да доведе до проблеми в охладителната система и е най-добре да се избягва.

Към момента се предлагат три основни вида антифриз, класифицирани като G11, G12 и G13. Числата в тези класификации са от решаващо значение при избора на правилния, тъй като те показват типа антифриз, от който се нуждаете. Обикновено се състои от приблизително 80% антифриз и 20% добавки, които изпълняват различни функции в зависимост от типа на двигателя.

Изборът на правилния антифриз за вашия автомобил е важна стъпка за осигуряване на дългосрочно здраве и работа на двигателя. Вземете предвид марката, модела и годината на производство, придържайте се към препоръките на производителя и винаги следвайте указанията ръководството, за да изберете подходящия тип антифриз и интервали за смяна. Ако не сте сигурни, консултирайте се с професионалист от https://shopauto.bg/ и направете информиран избор, така ще предпазите двигателя си от екстремни температури и ще го поддържате в оптимално състояние.

Към началото