Какво трябва да знаем за ваксинацията за кучета и котки?

Какво трябва да знаем за ваксинацията за кучета и котки?

Какво трябва да знаем за ваксинацията за кучета и котки? Ваксините са изключително важни за поддържането на здравето на кучетата и котките. Разработването на ефективна ваксинна защита започва с основната имунизация на кученцата. След това подсилващите ваксинации на определени интервали имат смисъл, така че вашият четириног приятел да бъде защитен от опасни заболявания възможно най-дълго. Но това, което много собственици на домашни любимци не знаят е, че ако котките или кучетата са заразени с червеи по време на ваксинацията, тя може да не е напълно ефективна.

Какво трябва да знаем за ваксинацията за кучета и котки?

При ваксиниране организмът на кучетата и котките се поставя в контакт с определени патогени. Патогените са толкова отслабени, че имунната система все още ги разпознава като опасни, но те не водят до заболяването. По този начин имунната система може да тренира как да реагира по-късно на патогените и да образува защитни клетки навреме. Ако след това животното е заразено с истинските патогени, тялото му е подготвено за това и се бори ефективно с него.

Какво влияние има заразяването с червеи върху ваксинацията?

Ако кучето или котката са заразени с червеи по време на ваксинацията, това генно „обучение” не може да се проведе правилно, тъй като организмът или неговата имунна система вече са достатъчно стресирани от червеите. Има и специални видове червеи, които специфично потискат определени имунни отговори или части от имунната система, които са важни за реакцията към патогени.

Как червеите попадат в животните?

За съжаление котенцата и кученцата имат доста висок риск от заразяване с червеи, обикновено кръгли червеи или анкилостоми. Ако животното майка страда от глисти, напр. Б. Ларвите на аскаридите се предават директно в котилото – чрез майчиното мляко или в утробата на кученцата. Затова силно чувствителните мъници също трябва да бъдат обезпаразитени в ранен стадий. Докато кученцата кърмят, те трябва да бъдат обезпаразитявани с майка си на всеки две седмици, докато бъдат отбити. Обезпаразитяването на бременни майки е възможно и със специални препарати срещу глисти.

Ако кучето или котката вече са възрастни, рискът от заразяване с червеи зависи от въпросното животно и от това как се отглежда. Ловно куче, на което е разрешено да се разхожда без надзор. Разбира се е изложено на по-висок риск от домашна котка в апартамент без достъп. Но дори домашните котки не са автоматично защитени срещу заразяване с червеи. Инфекциозните яйца на червеи могат например да попаднат в апартамента отвън чрез обувките ви.

Заключение. Ако искате ваксинацията да бъде напълно ефективна, уверете се, че вашето животно е здраво по време на ваксинацията и че няма глисти. Най-добре е да планирате ваксинацията около две до три седмици след последното обезпаразитяване. Тогава защитата от ваксинацията може да се изгради безпрепятствено и да защити вашето животно оптимално. Вашият ветеринарен лекар може да ви даде добри съвети по този въпрос.

Към началото