Какво представлява лазерното рязане

Какво представлява лазерното рязане

Какво представлява лазерното рязане

Както подсказва името, лазерните резачки създават модели и дизайни чрез рязане на материали. Мощен лазерен лъч е източникът, който топи, изгаря или изпарява материала.

Какво представлява лазерното рязане. По същество лазерното рязане е процес на производство, който използва тънък, фокусиран лазерен лъч за рязане и ецване на материали в персонализирани дизайни, модели и форми, както е посочено от дизайнер. Този безконтактен, термично базиран процес на производство е идеален за няколко материала, включително дърво, стъкло, хартия, метал, пластмаса и скъпоценни камъни. Освен това е в състояние да произвежда сложни части, без да се нуждае от специално проектиран инструмент.

Малко предистория на лазерното рязане

Изобретението на лазерния нож се приписва на Кумар Пател, който започва изследванията си в лазерното действие, когато се присъединява към Bell Labs през 1961 г. През 1963 г. той разработи първия C02 лазер, който е вариантът с по-модерни приложения от всеки друг тип лазер. C02 лазерите са за гравиране на материали, вариращи от акрил и шперплат до картон и MDF.

Приложения на лазерно рязане

Днес лазерното рязане е намерило дом в индустрии като електроника, медицина, аерокосмическа, автомобилна и полупроводникова индустрия. Едно от най-често срещаните приложения е за рязане на метал – независимо дали има волфрам, стомана, алуминий, месинг или никел – тъй като лазерите осигуряват чисти разфасовки и гладки покрития. Лазерите се използват и за рязане на керамика, силиций и други неметали.

Може би едно от най-интригуващите приложения на технологията за лазерно рязане е в хирургичната област, където лазерните лъчи сега заменят скалпела и се използват за изпаряване на човешката тъкан. Това е особено полезно при високопрецизни хирургични процедури като очна хирургия.

За какво се използват машините за лазерно рязане

Машините за лазерно рязане се превърнаха в удобни инструменти за създаване на прототипи и производство. Те се използват:

  • в бързо прототипиране, тъй като те позволяват на дизайнерите бързо и евтино да повторят своите проекти, преди да произвеждат в голям мащаб.
  • в машинни цехове, както и в промишленото производство за рязане на големи парчета материали.
  • в хардуерни компании за създаване на прототипи.
  • в образование за създаване на прототипи/малки проекти.
  • от художници и производители, които искат да оживеят своите цифрови дизайни.
Към началото