Какво е хипнозата

Какво е хипнозата

Какво е хипнозата? Какви проблеми могат да бъдат решени с хипноза?

Хипнозата отдавна се използва в психотерапията за решаване на различни проблеми. Малко хора обаче знаят как действа хипнозата. Доста често хипнозата е мистифицирана или неразбрана.

Хипнозата не е състояние на сън, както мислят много хора. Това е временно състояние на съзнанието, причинено от самохипноза, влиянието на хипнолог или спонтанно възникващо временно състояние на съзнание, при което човек е податлив на внушение. В същото време това състояние не може да бъде причинено против волята на човек, в това състояние е невъзможно да се насади волята на някой друг, да се насадят необичайни за човека физически сили или да се накара да направи неприемливи действия.

Какво е хипнозата? Хипнотерапията е прилагането на хипноза в психотерапията. Обикновено е в допълнение към други методи. Хипнозата се използва от лицензирани лекари, психолози, психиатри и психотерапевти. Смята се, че колкото по-умен и по-образован е човек и колкото повече е развито творческото му въображение, толкова по-лесно влиза в хипноза.

С какво ни помага хипнотерапията да се справи?

Хипнозата не е панацея. Използвайки тази техника, е невъзможно да се елиминират органичните нарушения, например да се отгледа ампутирана ръка. Но освен това, хипнозата решава немалко проблеми:

-всякакви фобии, описани в международната класификация на болестите, например страх от кучета, височини, затворено или открито пространство, вода, насекоми, болести, панически атаки и др .;

-езикова бариера при изучаването на чужди езици;

-проблеми с комуникацията;

-„короната на безбрачие“, тоест проблеми, които правят невъзможно изграждането на връзка: страх от противоположния пол, страх от провал при среща, страх от отхвърляне или, напротив, страх, че той ще обърне внимание;

-отрицателни парични сценарии;

-сексуални страхове;

-хранителни разстройства (анорексия, булимия и др.);

-зависимости: алкохолна, наркотична, хазартна зависимост;

-слаб имунитет (хипнозата повишава имунната защита на организма);

-ускоряване на заздравяването на наранявания чрез увеличаване на притока на кръв;

намиране на решение на проблем и постигане на цел (хипно-коучинг) и др.

Често пъти различните проблеми имат едно и също ядро. Чрез премахването на това ядро ​​чрез хипноза могат да бъдат премахнати няколко проблема наведнъж.

Към началото