Какво е хиалуронова киселина?

Какво е хиалуронова киселина?

Какво е хиалуронова киселина? В медицинската терминология определението за хиалуронова киселина ще даде на малко хора разбиране за това, какво чудотворно вещество е хиалуроновата киселина.  

Какво е хиалуронова киселина?

Хиалуроновата киселина е несулфатиран гликозаминогликан, компонент на междуклетъчния матрикс и органичен полизахарид. Ще се опитаме да разкажем за хиалуроновата киселина с прости думи, т. е. с немедицински термини.

Хиалуроновата киселина или по-просто – хиалуронът (така най-често го наричат ​​потребителите) е органична субстанция, която се произвежда в по-големи или по-малки количества в почти всички клетки на течностите и тъканите на нашето тяло. Голямо количество хиалуронова киселина се произвежда в молекулите на тъканите на ставния хрущял, очната ябълка, мозъка, сърдечните клапи, слюнката и, разбира се, кожата. Кожата представлява повече от половината от целия хиалуронат, открит в човешкото тяло.

Хиалуроновата киселина осигурява еластичност и нормално функциониране на тъканите, като задържа водните молекули и ги свързва в междуклетъчното пространство. Това е основната му задача – да поддържа водния баланс на всички телесни тъкани. Това е хидратацията на клетките, запазването на тяхната младост и функционалност. Също така, хиалуронатът насърчава клетъчната пролиферация и тяхното възстановяване.

Характеристики

Най-важната и удивителна характеристика на хиалуроновата киселина е способността на една молекула от веществото да задържа влагата хиляди пъти повече от собственото си тегло. Благодарение на това свойство клетките на съединителната тъкан са защитени от дехидратация.

И така, един грам хиалуронат може да привлече до 6 литра вода, като се задържа само точното количество вода, невъзможно е да се пренасища клетката – това е уникалната способност на хиалуроновата киселина.

Ето защо хиалуроновата киселина стана толкова популярна в индустрията за красота в наше време.

Но ако тялото ни е способно да произвежда хиалуронова киселина самостоятелно, защо е толкова популярна при външна употреба? Има няколко причини за това.

Около 0,2 грама хиалуронат се пада на килограм от цялото тяло.

При средно тегло от 65 кг човешкото тяло съдържа само 14 грама хиалуронат (около една чаена лъжичка от веществото за цялото тяло), докато една трета (около 5 грама) се разгражда и синтезира ежедневно.

Към началото