Какво е мобилно приложение?

Какво е мобилно приложение?

Какво е мобилно приложение? Мобилно приложение вид приложение, предназначено да работи на мобилно устройство, което може да бъде смартфон или таблет. Дори ако приложенията обикновено са малки софтуерни единици с ограничена функция, те все още успяват да осигурят на потребителите качествени услуги и опит.

Какво е мобилно приложение?

За разлика от приложенията, предназначени за настолни компютри, мобилните приложения се отдалечават от интегрираните софтуерни системи. Вместо това всяко мобилно приложение предоставя изолирана и ограничена функционалност. Например, това може да е игра, калкулатор или мобилен уеб браузър.

Поради ограничените хардуерни ресурси на ранните мобилни устройства, мобилните приложения избягваха мултифункционалността. Въпреки това, дори ако устройствата, използвани днес, са много по-сложни, мобилните приложения остават тясно функционални. Ето как собствениците на мобилни приложения позволяват на потребителите да избират точно функциите, които техните устройства трябва да имат.

Статистика за мобилно приложение

За да ви дадем по-широк поглед върху сцената на мобилните приложения днес, ето най-важните статистически данни, които ви показват текущата мобилна среда и нейното бъдеще.

  • Прогнозира се глобалната потребителска база на смартфони да нараства стабилно с общо 1,5 милиарда потребители (+30,6%) между 2024 г. и 2029 г. Броят на потребителите на смартфони се очаква да достигне 6,4 милиарда през 2029 г.
  • Средно хората прекарват 3 часа и 15 минути на телефоните си всеки ден. 88% от това време за използване на мобилни приложения.
  • Хората проверяват телефоните си средно 58 пъти на ден.
  • През първото тримесечие на 2023 г. общите комбинирани изтегляния на приложения от Apple App Store и Google Play възлизат на около 35 милиарда.
  • Средно един потребител на смартфон обикновено има между 60 и 90 мобилни приложения, инсталирани на устройството си.
  • 60% от потребителите на мобилното приложение ще деинсталират приложение, ако претърпи множество сривове.

Какво е разработка на мобилни приложения?

Разработката на мобилни приложения е процес, който черпи много от традиционното разработване на софтуер. Въпреки това, той е фокусиран върху създаването на софтуер, който се възползва от уникалните характеристики на мобилните телефони.

Най-простият сценарий за създаване на мобилно приложение е да вземете приложение, базирано на десктоп, и да го импортирате на мобилно устройство. Въпреки това, тъй като приложението става по-стабилно, тази техника може да стане проблематична.

По-добрият подход включва разработване специално за мобилната среда. Това е техника, която се възползва от всички предимства, предлагани от мобилните устройства. Процесът отчита техните ограничения и помага на собствениците на фирми да балансират между разходите и функционалността.

Например, мобилните приложения, които използват функции, базирани на местоположение, като карти, винаги се създават от нулата с мисъл за мобилни устройства. Те биха имали по-малко смисъл на настолен компютър, тъй като потребителите на настолни компютри не се движат толкова много.

Съвременните смартфони и таблети са оборудвани с функции като Bluetooth, комуникация в близко поле (NFC), GPS, жироскопични сензори, камери и много други. Разработчиците могат да използват тези функции, за да предоставят мобилни приложения с технологии като виртуална или разширена реалност, сканиране на баркодове, базирани на местоположение услуги и много други. Най-успешните и популярни мобилни приложения използват функциите на смартфона по възможно най-добрия начин.

Към началото