Какво е куполна къща

Какво е куполна къща

Какво е куполна къща: характеристики и история на произхода

Куполна къща обикновено се разбира като строителен обект със сферичен, заоблен покрив. Това обаче е само общо описание на този тип сгради. Мнозина отбелязват, че куполната къща прилича на ескимоско жилище (като иглу).

Съвременните сферични сгради изглеждат наистина невероятно, проектите са невероятни.

За дизайнерите специална задача е компетентната комбинация от една основна сфера с пет странични. Крайният резултат от проекта до голяма степен зависи от въображението на дизайнера, както и от Вашите лични предпочитания.

Какво е куполна къща. Първите сферични сгради се появяват във Византия, а ескимосите започват да създават жилищата си при изключително ниски температури преди много години. От това можем да направим един прост извод – в древни времена къщите с кръгла форма са били не по -малко популярни от днешните, но тогава за тяхното изграждане е бил използван по -траен материал – естествен камък.

Северните народи първи забелязаха, че сферичните структури имат висока устойчивост на вятър и земетресение.

През 1951 г. американският архитект Ричард Бъкминстър Фулър предлага използването на сферичната структура като основа за изграждането на жилищни сгради.

Основните технологии за изграждане на куполни къщи

Днес има няколко строителни технологии, според които куполните къщи се строят, проектите и цените, съответно, също „играят“ в една или друга посока, в зависимост от метода на изграждане. Те могат да бъдат направени от материали като тухла, монолит, пенобетон, пяна и дори глина. Освен това сградите от тухли, монолит и пенобетон се различават малко от стандартните конструкции на жилищни сгради. Технологиите за изграждане на куполни къщи са класифицирани за строителство:

на базата на геодезическа сфера;

въз основа на пневмо клетка;

въз основа на постоянен кофраж.

Една от най-често срещаните технологии за изграждане на сферична къща е съвместното използване на пяна и експандиран полистирол – докато строителството на сградата се извършва по японския метод. Такива къщи обаче изискват допълнителни манипулации, за да се осигури целогодишен живот.

Към началото