Какво е интересното за метода Силва

Какво е интересното за метода Силва

Какво е интересното за метода Силва. Основно за този подход към развитието на личния потенциал по същество е използването на медитативни техники и потапяне в нивото на алфа ритъма на мозъка.

Какво е интересното за метода Силва

С него честотата на мозъчните вълни се забавя до диапазона 7-14 Hz. Това се случва при заспиване, дълбоко отпускане и медитация. Алфа ритъмът е много различен от бета ритъма при 15-21 Hz и нагоре. В последното ние сме в обичайното си будно състояние, когато се фокусираме върху нещо, използваме когнитивни функции или пък решаваме някакви проблеми.

Преходът към алфа състояние е ключът към намаляване и изравняване на съпротивата срещу промяна и препрограмиране на съзнанието. Намирането в такова спокойно медитативно състояние на практика ще Ви позволи да използвате по -ефективно двете полукълба на мозъка, да отворите вратата за интуиция и вдъхновение, а също така ставате сподобни да изтривате ограниченията във възприемането на времето и пространството. По този начин човек става достъпен за големи количества информация и ресурси, скрити в съзнанието му и не само, и той отваря възможности за възприемане на това, което е било блокирано от съзнателния и рационален ум.

Преминаването в алфа ниво също може да се нарече центриране. Без него няма да има специален ефект от практиките, с които ще Ви запознаем по -долу.

Техника за релаксация

Един от начините да постигнете спокойно медитативно състояние е с 3-2-1 или обратно броене. В най -простата си форма техниката изглежда така:

Заемете удобна позиция, изравнете дишането си, затворете очи.

Отпуснете тялото си и продължете да дишате дълбоко.

Докато се отпускате, визуализирайте числата 3 до 1 или 10 до 1 пред себе си, казвайки всяко число три пъти за себе си. Придружавайте всяко число с релаксиращи утвърждения за максимален ефект, като например „отпускам се все повече и повече“.

Усетете как тялото и умът ви се отпускат и потъвате все по -дълбоко в себе си.

Достигайки спокойно алфа състояние, човек може да започне да използва възможностите на своето съзнание (ум), за да решава своите житейски задачи, да подобри здравето си или да се отърве от лошите навици. Всичко това се прави в едно и също медитативно състояние с помощта на визуализация. Това често се нарича активна медитация (за разлика от пасивната, по време на която човек освобождава ума си от мисли).

Към началото