Какви видове архитекти има?

Какви видове архитекти има?

Какви видове архитекти има? Докато четете още един списък с недвижими имоти с бележката „Доведете своя архитект!“, може да се запитате: Какво прави един архитект? Въпреки че проектирането на пръскащи структури може да бъде част от работата, ежедневните задължения на архитекта надхвърлят естетиката.

Какви видове архитекти има?

Архитектите участват във всяка фаза на проекта, включително планиране, изготвяне на спецификационни документи, решаване на проблеми с изпълнителя и гарантиране, че готовият продукт отговаря на изискваните стандарти за безопасност.

Те ще се нуждаят от търпение и способност за многозадачност, докато жонглират с желанията на клиента, бюджета, местните строителни норми и забавянето на строителството. Но наградата помага за създаването на структури и пространства, където хората живеят, работят, учат и релаксират. Ако мислите да наемете архитект, ето информацията, от която се нуждаете. 

Какви отговорности имат архитектите? 

Архитектите могат да участват в предварителни решения за планиране. Например при избор на място и определяне на въздействието върху околната среда. Те също така предоставят оценки на разходите, създават планове, наблюдават процеса на строителство. Същевременно актуализират информацията към клиента. В някои случаи помагат да се събере екипът от професионалисти, включително строители, електротехници и водопроводчици. 

И накрая, те помагат да се гарантира, че сградата отговаря на необходимите стандарти за безопасност и предлага подходящ достъп за хората с увреждания. 

Видове архитекти 

Въпреки че жилищните архитекти, които проектират домове, и търговските архитекти, които работят върху офис сгради и имоти за бизнеса, са два често срещани примера, има много други различни типове архитекти, всеки с различен фокус. Отговорът на въпроса „Какво е архитект?“ може да е различно в зависимост от специалността. По-долу са дадени няколко конкретни примера и те също може да се припокриват. 

Ландшафтен архитект 

Тези експерти работят върху създаването на открити зони, като колежански кампуси, детски площадки и обществени паркове. Те са отговорни за цялостния поток и гарантират, че пространството се слива добре с естествената среда. 

Зелен архитект 

С фокус върху устойчиви строителни практики и материали, тези архитекти имат за цел да направят сградите по-екологични, като използват неща като възобновяеми енергийни източници, местни материали, събиране на дъждовна вода и водопроводни инсталации, които пестят вода. 

Към началото