Интересните исторически забележителности в Анталия

Интересните исторически забележителности в Анталия за посещение. Перфектно реставрирани варосани османски имения с червени покриви. Редят се по калдъръмените улици, сега дом на множество бутикови хотели, магазини за сувенири, художествени галерии и ресторанти. Въпреки че е по-скоро място за просто вдишване на атмосферата на стария свят, има и много малки туристически атракции за тези, които искат да разгледат забележителностите.

Интересните исторически забележителности в Анталия за посещение. Разгледайте Стария град на Анталия

Главният площад има крепостна порта. Облицована с камък часовникова кула, а джамията Tekeli Mehmet Paşa от 18-ти век си заслужава да се види само заради сложните й вътрешни плочки.

Покрай Hesapçi Sokak ще откриете грациозното Kesik Minare (пресечено минаре). Унищожена от пожар през 19 век, това е всичко, което е останало от сграда. Тя е започнала живота си като римски храм, превърната е във византийска църква и накрая се е превърнала в джамия.

Разходете се през портата на Адриан

Най-драматичният вход в стария град на Анталия е през портата на Адриан (известна като Uçkapılar на турски). Тя е главната врата, водеща към източната част на стария град. Значителни участъци от елинистичните и римските градски стени в източната част на стария град са успели да бъдат запазени частично. Портата на Адриан е най-забележителната от тези секции. Издигната е в чест на посещението от 130 г. на самия император Адриан. Тази грандиозна мраморна врата с три арки, оградена от внушителни кули, е украсена с богати скулптурни декорации. Докато вървите през арките, погледнете нагоре към тавана, за да видите най-добре запазените резби.

Еднодневна екскурзия до Аспендос

Основната причина, поради която любителите на историята посещават Анталия, е да направят еднодневната екскурзия до Аспендос, на около 47 километра източно. Този археологически обект е дом на римски театър. Смятан за най-добре запазения в света и една от най-добрите туристически атракции в Турция. Славните дни на този ослепителен древен град са през 2-ри и 3-ти век, когато са построени повечето от руините, които могат да се видят днес.

Освен театъра, който е напълно реставриран и може да побере 15 000 души, голяма част от останалата част от обекта все още лежи в руини и вероятно е интересна само за най-ентусиазираните туристи. Ако нямате време, но желаете да опаковате възможно най-много акценти от района на Анталия, обиколката на водопадите Аспендос, Перге и Манавгат ви позволява да покриете три от най-популярните атракции в един ден.

Катерете се около руините на Термесос

Аспендос може да получи цялата туристическа слава, но Термесос, на 34 километра северозападно от Анталия, го бие с ръце за атмосфера. Нито гърците, нито римляните успяха да укротят войнствените писидийци, които яростно защитаваха независимостта си от планинското око на Термесос. Добре запазените останки от този древен град са разпръснати по скалист хълм с невероятни гледки към околностите.

Носете здрави обувки и пийте много вода, ако искате да разгледате напълно този сайт. Улицата с колонади и горната агора са особено впечатляващи, но не пропускайте театъра, където гледките към върховете на планината Таурус са поразителни.

Към началото