Има ли вредни храни за кучета?

Има ли вредни храни за кучета? Кои са те и защо са вредни за нашите кучета?

Има ли вредни храни за кучета? Отговорът на този въпрос е да има. Храните, които са напълно безвредни и безопасни за хората могат да причинят големи здравословни проблеми при кучетата. Хубаво е да знаем какво ядът нашите любимци.

Ако се съмняваме, че са изяли нещо което не трябва, веднага да се консултираме с ветеринар. За да Ви помогнем да разберете, кои храни не са подходящи за кучето ви, ще ги разгледаме в тази публикация.

Има ли вредни храни за кучета?

Череши – Те са опасни за кучето, защото от може да се задави с костилката им. Тя може да блокира червата им, тъй като ги поглъща. Черешовите костилки съдържат цианид, който е доста отровен.

Сладолед, шоколад, кафе или кофеин – Сладоледа и шоколада не са подходящи за кучета поради високото съдържание на захар. Някои от нашите домашни любимци, могат също да имат непоносимост към лактозата. Кафето и кофеина, както също и шоколада съдържат в себе си химикали, които са много токсични за кучетата. Те могат да им причинят гадене, анормален сърдечен ритъм, гърчове и дори смърт. За да се наслаждава на шоколада, можем да даваме на нашето куче шоколадови лакомства, които са направени специално за него с заместител на шоколада. Този заместител е безопасен и безвреден за нашето куче.

Грозде – Гроздето и стафидите са силно токсични за кучетата. Дори малки количества могат да причинят бъбречна недостатъчност и в някои случаи смърт. Също така се въздържайте да давате на кучета всякакви продукти, които могат да съдържат тези храни, като плодова торта или малцов хляб.

Още няколко вредни храни

Ядки – Избягвайте да давате ядки на кучета. Ядките макадамия са отровни за кучета и могат да причинят мускулна слабост, повръщане и летаргия. Други видове ядки могат да задавят нашето куче.

Сурово или недопечено месо – Суровото месо може да съдържа Ешерихия коли или Салмонела, които са видове бактерии, които могат да причинят хранително отравяне при кучета и хора. Правилното готвене на месото убива тези бактерии.

През последните години някои производители популяризираха ползите от суровото месо за кучета, а някои бутикови продукти го съдържат. Важно е да се разбере, че диетите със сурово месо крият рискове за здравето на кучетата и може да не осигурят пълен хранителен баланс.

Солени храни – Твърде много сол може да причини прекомерна жажда и уриниране при кучета, както и отравяне с натриеви йони.

Много храни, подходящи за хора, са безопасни и питателни за кучета. Но, човек трябва да храни кучета с тези храни в умерени количества, тъй като по-големите количества могат да доведат до здравословни проблеми.

Не случайно са създадени храни специално за кучета. От решаващо значение е да държите всички храни или вещества, които са опасни за кучетата, извън техния обсег.

Към началото