Идеята за лазерна епилация

Идеята за лазерна епилация

Идеята за лазерна епилация

Тенденцията по обезкосмяване е преживявала възходи и падения през различни периоди от историята. И въпреки че древните египтяни започват да практикуват епилация за първи път през 5 век пр.н.е., по-късно древните гърци и римляни започват да извършват тази процедура в термални бани, като се отърват от излишната окосменост с помощта на захарен разтвор, пемза, заострени черупки и други средства.

Идеята за лазерна епилация. Пробив по този въпрос са направили турците, които през 13 век са измислили първите ленти за депилация, която е била извършена в хамами. След това, в средновековна Европа, нежеланите косми започнали да се премахват по лицето със сгъваем бръснач. По-специално той засягал веждите – тенденция за красота, въведена в модата с усилията на английската кралица Елизабет I.

Опасният сгъваема бръснач на 15 век е заменен от бръснача, изобретен през 1762 г. от френския бръснар Жан Жак Пере с дървена дръжка. Тя е влязла в арсенала за грижи не само на мъжете, но и на жените. Класическата Т-образна самобръсначка, измислена от братята Кампфе, по-късно е усъвършенствана от американския изобретател Кинг Жилет, оборудвайки уреда с подвижни остриета за еднократна употреба. А с модата за бикини през 30-те години по магазините се появяват и първите електрически самобръсначки.

Въпреки всички тези модификации, мечтата за постоянно спиране на растежа на космите в нежелани зони станала възможна едва с появата на лазерна епилация,

Процедурата за епилация с помощта на лазер е тази, която е много популярна в целия свят днес.

Какво е лазерна епилация?

Идеята и замисълът на лазерната епилация е на физика Теодор Мейман през 70-те години на миналия век, когато по време на научни изследвания той случайно поставя ръката си под лазерната светлина на неодима. След няколко месеца той забеляза, че космите в тази област така и не пораснали отново.

Не след дълго време рубиновият лазер станал първата патентована лазерна техника за козметични услуги. След това той беше заменен от александритния лазер, чието действие, за разлика от предишното устройство, беше по-малко болезнено. Но неефективно за светлокосите хора, които биха били подходящи за неодимови и диодни лазери.

Процедура за лазерна епилация в София се извършва в Дерматологична клиника ИНФИНИТИ. Тя се намира на бул. Черни връх 99. Екипът им отговаря и на имейл: info@infinity-clinic.com

Към началото