Защо да изберем брекети

Защо да изберем брекети – предимства и недостатъци

Защо да изберем брекети? – Предимства:

  • Приложимо за всички случаи. Защо да изберем брекети? : Докато алайнерите могат да лекуват повечето случаи, брекетите могат да се използват за всички случаи. Това означава, че брекетите винаги са опция.
  • Разнообразие от брекети: Брекетите могат да бъдат различни видове метални брекети, с или без цветове. Има и порцеланови брекети, които са много по-дискретни от обикновените метални брекети.
  • Съответствие: Тъй като брекетите са фиксирани към зъбите ви, не можете да забравите да ги носите или да ги загубите. Това може да бъде полезно за някои пациенти, ако те не са вътрешно мотивирани да спазват адекватно носенето на подравняващи средства.

Недостатъците  на брекетите:

  • Хигиена: Много по-трудно е да почиствате зъбите си с брекети, отколкото с алайнери. Ако почистването не се извърши адекватно, може да настъпи реална повреда на зъбите. Това може да доведе до решението да премахнете брекетите си рано, преди да бъде постигнат оптимален краен резултат.
  • Диета: С брекети, прикрепени към зъбите, вашата диета ще трябва да бъде променена. Твърдите храни (или смилането през нощта) могат да причинят счупвания, които могат да забавят или спрат напредъка на лечението. Освен това, тъй като сте по-податливи на разпад с брекети, трябва да избягвате сладките лепкави храни. Лошото хранене, плюс неадекватната хигиена е рецепта за катастрофа!
  • Комфорт: Най-общо казано, брекетите са по-склонни да причинят дискомфорт, тъй като могат да трият бузите и устните. Някои пациенти страдат от това повече от други и често се обръща внимание на хората, занимаващи се с някои спортни и други дейности.
  • Външен вид: брекетите (дори порцелановите) са по-забележими от алайнерите. Това е важно за някои пациенти в зависимост от тяхната професия, хобита и личност.
  • Назначавания: Необходимите срещи за брекети обикновено са по-дълги и по-ангажиращи, като трябва да се извършват активни корекции в стола. Може да има нужда и от по-чести посещения.

Защо да изберем брекети? Има много неща, които трябва да имате предвид, когато претегляте възможностите за ортодонтско лечение. Надяваме се, че предоставената по-горе информация ще Ви помогне да решите коя опция ви подхожда най-добре. Няма правилни или грешни опции, но е много важно да сте информирани за избора си и какво ще означава всеки ден. Решете кои плюсове или минуси са най-важни за вас, за да улесните решението си. Най-важното е да задавате въпроси. Уверете се, че разполагате с цялата информация, която ви е необходима, за да вземете информирано решение.

Към началото