видове килими

Видове килими

Какви видове килими има на пазара?

Сред съвременните видове килими за под се различават модели, които са изтъкани на синтетична, изкуствена и естествена основа. Всеки продукт има свои предимства и недостатъци, така че си струва да се разгледат подробно популярните модификации.

Когато решавате кой състав на килимите е по-добър, струва си да вземете предвид всички характеристики на материала, оценявайки неговата екологичност, цена, устойчивост на износване, естетика.

Килими от естествени влакна

Естествените материали се използват от производителите на килими от векове и все още са най-добрият вариант за тези, които търсят изключителност, качество и комфорт. Повечето от тези предмети са направени от вълна, коприна, памук. Екологичните килими от сизал, влакна от листата на мексиканско агаве, набират популярност.

Вълна

100% вълна се използва само от няколко производители. Обикновено вълнените килими са ръчно изработени, изискани и издръжливи. Високата цена на продуктите се отплаща за техния отличен външен вид, топло- и звукоизолационни свойства и комфорт при използване. Чистата вълна обаче не е подходяща за страдащите от алергии, привлича прах, страхува се от молци и плесени. Също така е трудно да се премахнат петна и трябва да се изсуши добре след разлятите течности.

Коприна

Копринената нишка в състава на килимите придава на продукта невероятна привлекателност. Копринените килими са най-скъпи, особено ръчно тъкани. Копринените килими с невероятна красота се ценят за тяхната издръжливост, отлична огнеустойчивост, хипоалергенност и изискан блясък. Тънки и леки, те не са много подходящи за полагане на пода, те украсяват стените с тях.

Памук

Памучното влакно обикновено се използва за направата на основата на килима. Памукът е евтин и практичен материал, подходящ за изработка на килими за деца или бани. Такива продукти са леки, меки, могат да се перат в машина, 100% хипоалергенни.

Сизал –  естествено влакно, получено от листата на храста агава

Естествен материал, който се използва за изтривалки, които са се превърнали в тенденция в интериорния дизайн. Плетената подложка от плетен сизал е еластична и жилава, полезно е да ходите по нея боси. Здравите, плътни влакна не притесняват домашните любимци, не абсорбират мръсотия, почистват се лесно и са електрически неутрални.

Към началото