Важните неща парфюм

Важните неща, които трябва да знаете при избора на парфюм

Важните неща, които трябва да знаете при избора на парфюм

Важните неща, които трябва да знаете при избора на парфюм. Парфюмите ни говорят много за нас като личности. Те издават вкуса ни, характера ни, положението ни в обществото… Но как да ги избираме?

Ето някои много полезни съвети.

Нотки

Парфюмът е нещо повече от просто аромат. Това е наука.

Един парфюм има три дълбочини, известни още като нотки: горни, средни (сърдечни) и базови.

Горни

Това е първият аромат, който усещате и обичайното първо впечатление от парфюма. Това е точката на продажба на производителите на парфюми, тъй в този случай говорим за основния аромат, който парфюмът излъчва.

Средни

Това е ароматът, които долавяте, след като горните нотки леко се разсеят. Това е „тялото“ на аромата, което прикрива неприятния аромат, оставян често пъти от горните нотки.

Ароматът от средните нотки обикновено е заоблен и мек, като трае един час.

Основни

Заедно със средните нотки, те представляват основната тема на парфюма. Базовите нотки засилват дълбочината на парфюма. Обикновено имат най-силния аромат, който може да издържи до няколко часа или дори дни.

Химия на кожата

Не всички аромати ще миришат еднакво на различните хора. Всеки човек издава отчетлив аромат, който може да допълни композицията на парфюма. Когато пробвате парфюм, оставете го да поседи на китката ви за няколко минути, след като горната нотка се разсее.

Друго важно нещо е, че парфюмът ще мирише по различен начин в зависимост от чистотата на кожата на човека. Вярвате или не, това прави голяма разлика.

Изграждане на вкус

Ако вече сте запознати с нотките и ароматите, то значи можете да си представите как ще ухае парфюмът с неговото описание. Записването на любимите ви аромати винаги ще ви даде представа кой парфюм е идеален за вас.

А и в крайна сметка човек трябва да си изгради усет, за да намери мириса на своята личност.

Има богати аромати като дървесен, кехлибарен, ванилов. Други са по-флорални, докато някои са сладки и плодови. Описанието ще предостави тези бележки, които могат да ви харесат и дори да ви насърчат да се задълбочите в различен спектър от аромати.

Перфектната концентрация

При парфюмите има различни категории. Тези категории определят концентрацията на действителния парфюм и съотношението на другите му компоненти. Ето процента на концентрацията:

  • Парфюм = 30 – 50% ароматни съединения;
  • Парфюмна вода = 10 – 30% ароматни съединения;
  • Тоалетна вода = 5 – 20% ароматни съединения;
  • Одеколон = 2 – 5% ароматни съединения.

Колкото по-висока е концентрацията, толкова по-скъп е парфюмът. Ценовият диапазон зависи и от други компоненти, от които е съставен ароматът.

Правилният начин на тестване

Сега, когато сте избрали 3 или 4 парфюма например, които искате да изпробвате, е време да се отнeсете към тях по правилния начин. Независимо дали искате да ги изпробвате върху хартиена мостра или върху кожата си (по-добре върху кожата, тъй като парфюмът е създаден да взаимодейства с нея), нанесете ги от разстояние около 10 см.

Достатъчно е да впръснете два пъти. Не помирисвайте веднага, но изчакайте пет до десет секунди, преди алкохолът от парфюма да се изпари.

Ако помиришете веднага, не само няма да имате правилното изживяване на парфюма, но рискувате да уморите преждевременно обонянието си.

След това идва активното тестване. Знаете ли, че има цяла наука за това как да подушвате правилно, като се има предвид каква е вашата цел? Ето най-важното, което трябва да знаете: вместо да вдишвате дълбоко, разтворете ноздрите си и подушете кратко два или три пъти.

Дългите вдишвания често нямат нищо общо с възприятието ни за аромати, докато кратките подушвания са пряко свързани с насищането на рецепторите за аромат по правилен начин, за да можем да изпитаме парфюма такъв, какъвто е и е създаден.

Още по тази любопитна тема можете да прочетете тук: https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5703457.

Към началото